Drugie dania


MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PO CHIŃSKU

Składniki:

makaron pełnoziarnisty

por 

2 marchewki

filet z piersi kurczaka

olej sezamowy i oliwa z oliwek

jogurt naturalny

sezam do posypania

1 łyżka oleju sezamowego

sok z cytryny

sól, pieprz, curry, kolendra

 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą,
Mięso umyj, pokrój w cienkie i długie paski. Przypraw solą, pieprzem, curry, zmiażdżoną kolendrą i kminem rzymskim. Zrumień na patelni na złoto.
Warzywa umyj, marchew obierz, pokrój obieraczką do warzyw w długie wstęgi.
Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie w długie, cienkie paski,
Pora i marchew dodaj do kurczaka, smaż jeszcze chwilę,
Dodaj ugotowany makaron, polej sokiem z cytryny i jogurtem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj,
Na talerzach posyp sezamem i polej odrobiną oleju sezamowego.

Aktywizujące metody nauczania
Aktywizujące metody nauczania
 
 
 
MAKARON PENNE Z KULECZKAMI MIĘSNYMI
 
Składniki:

100g makaronu penne

4 łyżki mielonego mięsa z indyka

jajko

cebula

2 łyżki startego sera żółtego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

posiekana natka pietruszki

1/2 szklanka przecieru pomidorowego

zmiażdony ząbek czosnku

szczypta bazyli

 

Cebulę kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Całość mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki. Wkładamy do rondla z małą ilością wody i dusimy, aż będą miękkie. Do przecieru pomidorowego dodajemy czosnek, bazylię i oliwę. Całość dodajemy do mięsa.Gotujemy makaron - oddzedzamy - ale nie przelewamy zimną mwodą. Polewamy sosem z mięsem i posypujemy startum serem.

 

 KOTLETY Z KALAFIORA 

Składniki:

1 kalafior

1 jajko

1 cebula

100 g sera feta

4 łyżki kaszki kukurydzianej

szczypior

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Kalafior gotuj kilka minut w osolonej wodzie, rozgnieć (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki kalafiora) i ostudź,  dodaj jajko, pokruszony ser feta,  posiekaną cebulę i szczypior oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej, przypraw, formuj z masy kotlety, obtocz w pozostałej kaszce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

KOPYTKA DYNIOWE

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanych zmielonych ziemniaków
  • 1-1,5 szkl. upieczonego miąższu dyni
  • ok. 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 duże alb 2 małe jajka
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • trochę mąki do podsypywania stolnicy
  • do gotowania: osolony wrzątek

 

Dynię upiec. Upieczony miąższ zmielić albo przetrzeć przez sito (można użyć praski, malaksera). Zmielone ziemniaki i zmieloną dynię mieszamy razem, dodajemy kurkumę, jajko i 2-2,5 szkl. mąki, zagniatamy miękkie ciasto ew. dosypując resztę mąki. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej formujemy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy a kiedy wypłyną i woda zawrze ponownie wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z rozptopionym masłem. Żółty kolor klusek zależy w dużej mierze od odmiany dyni - wybierajmy, w miarę możliwości, taką o pomarańczowym miąższu.

 
 
KOTLECIKI Z WARZYW
 
Składniki:

szklanka marchwi startej na grubej tarce

1/2 szklanki selera startego na grubej tarce

1/2 kostki twardego tofu

2 łyżki mąki groszkowej

3 łyżki sosu sojowego

łyżeczka imbiru w proszku

2 łyżki szczypiorku

olej do smażenia

 

Na patelni podsmaż seler, dodaj marchewkę. Duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodaj rozgniecione widelcem tofu, mąkę groszkową, imbir, szczypiorek i sos sojowy. Formuj kotlety i smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złocistobrązowy kolor.