Ogólne zasady żywienia
Zdrowa dieta każdego człowieka powinna być oparta na naturalnych, dobrze skomponowanych posiłkach, na które składają się pełnoziarniste zboża (w tym pełnoziarnisty i brązowy ryż, kasze, pełnoziarniste makarony), sezonowe warzywa i owoce, rośliny strączkowe, nabiał, mięso, nasiona, orzechy i oleje tłoczone na zimno.
W menu należy ograniczyć oczyszczoną białą mąkę, biały ryż, cukier, tłuszcze uwodornione i rafinowane. Należy wykluczyć tłuszcze tłoczone w wysokich temperaturach lub oczyszczane chemicznie, dodatki smakowe (kostki rosołowe, ziarenka smaku), produkty zawierające barwniki, konserwanty, inne sztuczne dodatki.
W zamian za to, używać należy produktów jak najmniej przetworzonych, pełnoziarnistych, sezonowych i świeżych.
Szczegóły w zakładce - Z czego gotujemy.
Zapraszamy także do działu Zasady żywienia najmłodszych.