Pasty do chleba
PASTA JABŁKOWO-CEBULOWA
Składniki:
1 jablko
1 cebula
majeranek
kurkuma
sól
olej z pestek winogron
Zetrzyj na grubej tarce jabłko, cebule pokrój w cienkie paseczki. Uduś cebulę z jabłkiem na oleju z odrobiną wody na patelni dodając majeranek, kurkumę i sól do smaku.
PASTA Z ZIELONEJ SOCZEWICY
Składniki:
pól szklanki zielonej soczewicy
1 cebula
dwa ząbki czosnku
pól szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie
kurkuma
zioła prowansalskie
sól
olej z pestek winogron
Ugotuj do miękkości soczewicę pod koniec dodając trochę soli. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem dodając zioła prowansalskie, gdy cebula zmięknie dodaj przecier pomidorowy, kurkumę i soczewicę. Duś jeszcze przez 15-20 min. Dodaj sól i pieprz do smaku.
PASTA POMARAŃCZOWA JAGLANO-MARCHEWKOWA
Szklankę ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej ciepłej, ale niekoniecznie) zmiksuj ze szklanką ugotowanej marchwi, dodaj szczyptę kardamonu, soli i parę kropli cytryny. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wrzątku. Pasta obniża chęć na słodycze.
ZIELONA PASTA BROKUŁOWA
Ugotuj 1 mały brokuł, odcedź. Na suchej patelni upraż 2 łyżki wiórków kokosowych, ostudź. Zmiksuj brokuł z wiórkami, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą; można dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym źródłem wapnia.
PASTA Z CIECIORKI
Szklankę cieciorki namocz na noc w 2 szklankach wody, ugotuj ją do miękkości. Na suchej patelni upraż pół szklanki sezamu (aż zacznie pachnieć), ostudź. Zmiksuj ugotowaną cieciorkę, sezam, dwie łyżki masła, pół szklanki wrzątku. Dodaj sól i pieprz ziołowy do smaku. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza.
Można użyć gotowej cieciorki ze słoika. Może być też wersja z natką pietruszki lub koperkiem – pasta będzie miała zielony kolor.