Co jedzą dzieci
ŚNIADANIA
Co najmniej 3 razy w tygodniu podajemy dzieciom śniadania gotowane.
Propozycje śniadań:
1. kasza jaglana z duszonym jabłkiem i rodzynkami
2. kasza jaglana z suszonymi śliwkami
3. kasza jaglana z truskawkami, polana jogurtem naturalnym i posypana cukrem trzcinowym
4. jajecznica na maśle, szczypiorek, pieczywo razowe z masłem
5. owsianka na wodzie z różnymi zdrowymi dodatkami (sezamem, siemieniem lnianym, rodzynkami, jabłkiem, cynamonem gotowanymi odcedzonymi owocami z ugotowanego kompotu: suszone morele, śliwki, rodzynki, daktyle, jabłka, gruszki), jogurt naturalny
6. mięso pieczone
7. szynka z indyka
8. szynka wiejska
9. pasta jabłkowo-cebulowa
10. pasta z soczewicy
11. pomarańczowa pasta z kaszy jaglanej i marchwii
12. pasta brokułowa
13. pasta z ciecierzycy
14. pasta z jajek
15. twarożek biały z szczypiorkiem i rzodkiewką lub kiełkami rzodkiewki,
16. pasta z makreli i białego twarożku
PODWIECZORKI
1. jabłka pieczone z konfiturami śliwkowymi
2. ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami
3. galaretka morelowo-jabłkowa (na soku z jabłek i suszonych morelach)
4. galaretka z sezonowymi owocami (truskawkami, czereśniami, winogronem, brzoskwiniami, gruszkami, jabłkami, bananami)
5. ryż zapiekany z bananami
6. ciasteczka miodowo-owsiane
7. ciasteczka kokosowe własnego wypieku
8. ciasto bananowe własnego wypieku
9. ciasto marchwiowe własnego wypieku
10. ciasto drożdżowe z dynią własnego wypieku
11. szarlotka własnego wypieku
12. serniki własnego wypieku
13. placek z twarogiem i owocami
14. sernik na zimno z owocami i galaretką
15. biszkopt z owocami i otrębami
16. budyń waniliowy z owocami
17. kisiel owocowy
18. pierogi z owocami
19. naleśniki z twarogiem i konfiturami
20. kluseczki leniwe
21. waniliowy pudding ryżowy
22. chrupki ryżowe z masłem i miodem
DRUGIE ŚNIADANIA, PRZEKĄSKI I NAPOJE
Na drugie śniadanie i przekąski pomiędzy posiłkami podajemy dzieciom sezonowe owoce (jabłka, gruszki, truskawki, maliny, porzeczki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, winogrona, kiwi, arbuzy), owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze, banany), pokrojoną w słupki marchewkę, paseczki z ogórków, rzodkiewki, listki sałaty.
Ciasteczka zastąpiliśmy waflami ryżowymi.
Doskonałą przekąską są także suszone owoce: morele, figi, daktyle, śliwki, wiśnie, chipsy jabłkowe, rodzynki, żurawinę. Dzieci jedzą także pestki (dyni, słonecznika) oraz orzechy: włoskie, nerkowca, brazylijskie, laskowe, pistacjowe.
Do picia dzieci dostają czystą wodę, ziołowe i owocowe herbaty (rumiankowa, melisa, lipowa, żurawinowa, malinowa, z dzikiej róży, imbiorwa, cynamonowa - bez sztucznych aromatów i dodatków) oraz rozcieńczone soki owocowe i kompoty przygotowane przez naszą kuchnię.
W sezonie letnim podajemy dzieciom lemioniadę oraz ochładzający miętowy przysmak.