Co jedzą dzieci


ŚNIADANIA

 Co najmniej 3 razy w tygodniu podajemy dzieciom śniadania gotowane.

 

Propozycje śniadań:

1. kasza jaglana z duszonym jabłkiem i rodzynkami

2. kasza jaglana z suszonymi śliwkami

3. kasza jaglana z truskawkami, polana jogurtem naturalnym i posypana cukrem trzcinowym

4. jajecznica na maśle, szczypiorek, pieczywo razowe z masłem

5. owsianka na wodzie z różnymi zdrowymi dodatkami (sezamem, siemieniem lnianym, rodzynkami, jabłkiem, cynamonem gotowanymi odcedzonymi owocami z ugotowanego kompotu: suszone morele, śliwki, rodzynki, daktyle, jabłka, gruszki), jogurt naturalny

6. mięso pieczone

7. szynka z indyka

8. szynka wiejska

9. pasta jabłkowo-cebulowa

10. pasta z soczewicy

11. pomarańczowa pasta z kaszy jaglanej i marchwii

12. pasta brokułowa

13. pasta z ciecierzycy

14. pasta z jajek

15. twarożek biały z szczypiorkiem i rzodkiewką lub kiełkami rzodkiewki,

16. pasta z makreli i białego twarożku

   

PODWIECZORKI

 

1. jabłka pieczone z konfiturami śliwkowymi

2. ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

3. galaretka morelowo-jabłkowa (na soku z jabłek i suszonych morelach)

4. galaretka z sezonowymi owocami (truskawkami, czereśniami, winogronem, brzoskwiniami, gruszkami, jabłkami, bananami)

5. ryż zapiekany z bananami

6. ciasteczka miodowo-owsiane

7. ciasteczka kokosowe własnego wypieku

8. ciasto bananowe własnego wypieku

9. ciasto marchwiowe własnego wypieku

10. ciasto drożdżowe z dynią własnego wypieku

11. szarlotka własnego wypieku

12. serniki własnego wypieku

13. placek z twarogiem i owocami

14. sernik na zimno z owocami i galaretką

15. biszkopt z owocami i otrębami

16. budyń waniliowy z owocami

17. kisiel owocowy

18. pierogi z owocami

19. naleśniki z twarogiem i konfiturami

20.  kluseczki leniwe

21. waniliowy pudding ryżowy

22. chrupki ryżowe z masłem i miodem

 

DRUGIE ŚNIADANIA, PRZEKĄSKI I NAPOJE

 

Na drugie śniadanie i przekąski pomiędzy posiłkami podajemy dzieciom sezonowe owoce (jabłka, gruszki, truskawki, maliny, porzeczki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, winogrona, kiwi, arbuzy), owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze, banany), pokrojoną w słupki marchewkę, paseczki z ogórków, rzodkiewki, listki sałaty.

Ciasteczka zastąpiliśmy waflami ryżowymi.

Doskonałą przekąską są także suszone owoce: morele, figi, daktyle, śliwki, wiśnie, chipsy jabłkowe, rodzynki, żurawinę. Dzieci jedzą także pestki (dyni, słonecznika) oraz orzechy: włoskie, nerkowca, brazylijskie, laskowe, pistacjowe.

 

Do picia dzieci dostają czystą wodę, ziołowe i owocowe herbaty (rumiankowa, melisa, lipowa, żurawinowa, malinowa, z dzikiej róży, imbiorwa, cynamonowa - bez sztucznych aromatów i dodatków) oraz rozcieńczone soki owocowe i kompoty przygotowane przez naszą kuchnię.

W sezonie letnim podajemy dzieciom lemioniadę oraz ochładzający miętowy przysmak.