Jadłospis dla przedszkola


Pierwszy tydzień
  Śniadanie Obiad Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK 

Owsianka na mleku z

siemieniem lnianym i

rodzynkami,

chleb razowy z masłem,

szynką drobiową, sałatą i

świeżym ogórkiem, herbata

żurawinowa.

Pomarańczowa zupa-krem z

grzankami i zieleniną,

indyk gotowany na parze z

puree ziemniaczano-

czosnkowym, sałatka z białej

kapusty z jabłkiem, marchewką i oliwą z oliwek, kompot.

Ryż zapiekany z

bananami,

sok żurawinowy.

 

WTOREK

Płatki wielozbożowe

naturalne na mleku,

chleb chrzanowy, masło,

pomarańczowa pasta z

kaszy jaglanej, ogórek

kwaszony, pomidor,

herbata z dzikiej róży.

Zupa grochowa z ziemniakami,

makaron z kurczakiem,

warzywami i sezamem po

chińsku, kompot.

Kisiel z tartym jabłkiem,

sok malinowy.

ŚRODA

Płatki jęczmienne na mleku z suszonymi śliwkami,

chleb razowy, masło, schab pieczony, pomidor, rzodkiewka, herbata malinowa.

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z soczewicy z kaszą gryczaną i surówką z

marchewki i jabłka, kompot.

Tarta z owocami,

herbata lipowa.

CZWARTEK

Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i cynamonem,

chleb razowy, masło, ser żółty, sałata, ogórek świeży, herbata ziołowa.

Barszcz czerwony z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym z ryżem i gotowanym kalafiorem z masłem, kompot.

Galaretka z sezonowymi owocami, sok truskawkowy.

PIĄTEK

Kawa zbożowa, twarożek ze szczypiorkiem, chleb na zakwasie, masło, pomidor, rzodkiewka.

Żurek z ziemniakami i jajkiem, pierogi leniwe z prażoną bułką i masełkiem, kompot.

Kasza manna z sokiem owocowym, herbata rumiankowa.

Drugi tydzień
  Śniadanie Obiad Podwieczorek
PONIEDZIAŁEK  

Kakao z mlekiem, bułka z ziarnami, masło, twarożek biały ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa.

Rosół na mięsach mieszanych z domowym makaronem, posypany natką, filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka z sosem na bazie oliwy z oliwek, kompot.

Wafle ryżowe z powidłami, sok truskawkowy.

 

WTOREK

Owsianka na mleku z morelami i kardamonem, chleb żytni, masło, pasta z białej fasoli z warzywami, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.

Barszcz ukraiński z ziemniakami, domowe kluseczki lane z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem, polane oliwą z oliwek i posypane tartym serem, żółta fasolka z masłem i prażoną bułką, kompot.

Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, herbata ziołowa.

ŚRODA

Kaszka kukurydziana na mleku z kurkumą, chleb chrzanowy, masło, szynka drobiowa, pomidor, sałata, herbata z dzikiej róży.

 

Krupnik z kaszą jęczmienną, dorsz panierowany w bułce razowej, ziemniaki,

surówka z kapusty kiszonej,

marchewki i jabłuszka,

kompot.

Ryż z jabłkiem i cynamonem,

sok malinowy.

CZWARTEK

Kasza manna na mleku, bułka wieloziarnista, masło, indyk pieczony, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym, kasza gryczana, kalafior z masłem, kompot.

Kisiel z tartym jabłkiem, sok wiśniowy.

PIĄTEK

Płatki jęczmienno-owsiane na mleku z gruszkami i goździkami,

chleb na zakwasie, pasta z ciecierzycy, ser żółty, papryka, herbata z dzikiej róży.

Zupa pomidorowa z

mieszanym ryżem, posypana natką,

naleśniki z serem lub

dżemem, kompot.

Ciasto marchewkowe, herbata miętowa.

Trzeci tydzień
  Śniadanie Obiad Podwieczorek
PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem,

chleb razowy, masło, szynka wiejska, sałata, papryka, herbata z cytryną.

Rosół z makaronem, warzywami i natką, kurczak pieczony, mizeria, ziemniaki, kompot.

Galaretka na soku z suszonych owoców, sok wiśniowy.

WTOREK

Kasza manna na mleku, chleb chrzanowy, masło, pasta z wędzonej makreli i serka białego ze szczypiorkiem, papryka, herbata z dzikiej róży.

Zupa-krem dyniowa z grzankami pełnoziarnistymi, kotlet z soczewicy z mieszanym ryżem, sałata z sosem winegret, kompot.

Budyń z kaszy jaglanej polany sokiem owocowym, herbata rumiankowa.

ŚRODA

Kakao na mleku, chleb żytni, pasta jajeczna, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży.

Zupa fasolowa z ziemniakami, pulpety z sosem chrzanowym, kasza gryczana, młoda kapusta, kompot.

Wafle ryżowe masłem i miodem, herbata ziołowa.

CZWARTEK

Płatki kukurydziane na mleku, chleb ziarnisty, masło, schab pieczony, sałata, ogórek kiszony, herbata owocowa.

Żurek z ziemniakami i jajkiem, kluski leniwe z prażoną bułką i masełkiem, kompot.

Ciasteczka owsiane, sok malinowy.

PIĄTEK

Kawa zbożowa na mleku, grahamka, masło, pasta brokułowa, ser żółty, pomidor, herbata leśna.

Zupa pomidorowa z makaronem i natką, dorsz panierowany w mące kukurydzianej, ziemniaki puree, surówka wielowarzywna, kompot.

Ryż z jabłkiem i cynamonem, sok żurawinowy.

Czwarty tydzień
  Śniadanie Obiad Podwieczorek
PONIEDZIAŁEK

Płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami i cynamonem, pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, ogórek kwaszony, sałata, herbata z dzikiej róży.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, potrawka warzywno-drobiowa, kasza gryczana, kompot.

Kisiel z tartym jabłkiem, sok owocowy.

WTOREK

Kakao z mlekiem, bułka z ziarnami, masło, twarożek biały ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa.

Krupnik z kaszą jęczmienną, domowe kluseczki szpinakowe z ciasta półfrancuskiego polane oliwą z oliwek i posypane tartym serem, kalafior z bułką i masłem, kompot.

Chałka, masło, dżem, sok wiśniowy.

ŚRODA

Kaszka kukurydziana na mleku z cynamonem, chleb chrzanowy, masło, pasta z cieciorki (humus), ser żółty, papryka, ogórek kiszony, herbata ziołowa.

Zupa pomidorowa z makaronem i natką, panierowane filety z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot.

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane, sok owocowy.

CZWARTEK

Owsianka na mleku z suszonymi śliwkami i kardamonem, chleb ziarnisty, masło, indyk pieczony, sałata, ogórek świeży, herbata owocowa.

Zupa-krem jarzynowa, kotlet z fasoli i warzyw, ryż mieszany, surówka z kiszonego ogórka, jabłka i cebulki, kompot.

Szarlotka, sok wiśniowy.

PIĄTEK

Kawa zbożowa na mleku, bułka wieloziarnista, masło, pasta jajeczna, ser żółty, pomidor, herbata leśna.

Rosół z makaronem, filet z dorsza gotowany na parze, ziemniaki z masłem czosnkowym, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka z oliwą z oliwek, kompot.

Galaretka z owocami, sok truskawkowy.

Piąty tydzień
  Śniadanie Obiad Podwieczorek
PONIEDZIAŁEK

Muesli na mleku, grahamka, masło, szynka z indyka, pomidor, ogórek kwaszony, herbata leśna.

Zupa pomidorowa z makaronem i ziołami, kurczak pieczony, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot.

Budyń czekoladowy, sok malinowy.

WTOREK

Kakao z mlekiem, bułka z ziarnami, masło, pasta z tuńczyka, twarożku i natki, ser żółty, papryka, sałata, herbata rumiankowa.

Zalewajka z ziemniakami, chudą kiełbaską i jajkiem, gulasz warzywny z cieciorką, domowe kluski lane z ciasta półfrancuskiego, kompot.

Wafle ryżowe z masłem, miodem i powidłami, sok truskawkowy.

ŚRODA

Kasza manna na mleku z kardamonem, chleb razowy, masło, indyk pieczony, ogórek świeży, sałata, herbata owocowa.

Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy, ziemniaki, sałatka z buraczków, kompot.

Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, sok wiśniowy.

CZWARTEK

Kasza jaglana na mleku z żurawiną, chleb mieszany, masło, szynka wiejska, sałata, ogórek kiszony, herbata z mięty.

Barszczyk ukraiński z fasolką i ziemniakami, kotlety z kalafiora, kasza jęczmienna z masłem, marchewka z jabłuszkiem, kompot.

Sernik, sok porzeczkowy.

PIĄTEK

Owsianka na mleku z jabłkami, rodzynkami i cynamonem, chleb orkiszowy, masło, pasta z czerwonej soczewicy i twarogu, ser żółty, pomidor, papryka, herbata żurawinowa.

Zielona zupa-krem z grzankami i zieleniną, spaghetti bolognese, kompot.

Bułeczka maślana, sok malinowy.