Jadłospis dla przedszkola
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK |
Owsianka na mleku z siemieniem lnianym i rodzynkami, chleb razowy z masłem, szynką drobiową, sałatą i świeżym ogórkiem, herbata żurawinowa. |
Pomarańczowa zupa-krem z grzankami i zieleniną, indyk gotowany na parze z puree ziemniaczano- czosnkowym, sałatka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i oliwą z oliwek, kompot. |
Ryż zapiekany z bananami, sok żurawinowy. |
WTOREK |
Płatki wielozbożowe naturalne na mleku, chleb chrzanowy, masło, pomarańczowa pasta z kaszy jaglanej, ogórek kwaszony, pomidor, herbata z dzikiej róży. |
Zupa grochowa z ziemniakami, makaron z kurczakiem, warzywami i sezamem po chińsku, kompot. |
Kisiel z tartym jabłkiem, sok malinowy. |
ŚRODA |
Płatki jęczmienne na mleku z suszonymi śliwkami, chleb razowy, masło, schab pieczony, pomidor, rzodkiewka, herbata malinowa. |
Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z soczewicy z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka, kompot. |
Tarta z owocami, herbata lipowa. |
CZWARTEK |
Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i cynamonem, chleb razowy, masło, ser żółty, sałata, ogórek świeży, herbata ziołowa. |
Barszcz czerwony z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym z ryżem i gotowanym kalafiorem z masłem, kompot. |
Galaretka z sezonowymi owocami, sok truskawkowy. |
PIĄTEK |
Kawa zbożowa, twarożek ze szczypiorkiem, chleb na zakwasie, masło, pomidor, rzodkiewka. |
Żurek z ziemniakami i jajkiem, pierogi leniwe z prażoną bułką i masełkiem, kompot. |
Kasza manna z sokiem owocowym, herbata rumiankowa. |
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK |
Kakao z mlekiem, bułka z ziarnami, masło, twarożek biały ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa. |
Rosół na mięsach mieszanych z domowym makaronem, posypany natką, filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka z sosem na bazie oliwy z oliwek, kompot. |
Wafle ryżowe z powidłami, sok truskawkowy.
|
WTOREK |
Owsianka na mleku z morelami i kardamonem, chleb żytni, masło, pasta z białej fasoli z warzywami, ser żółty, pomidor, herbata owocowa. |
Barszcz ukraiński z ziemniakami, domowe kluseczki lane z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem, polane oliwą z oliwek i posypane tartym serem, żółta fasolka z masłem i prażoną bułką, kompot. |
Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, herbata ziołowa. |
ŚRODA |
Kaszka kukurydziana na mleku z kurkumą, chleb chrzanowy, masło, szynka drobiowa, pomidor, sałata, herbata z dzikiej róży. |
Krupnik z kaszą jęczmienną, dorsz panierowany w bułce razowej, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłuszka, kompot. |
Ryż z jabłkiem i cynamonem, sok malinowy. |
CZWARTEK |
Kasza manna na mleku, bułka wieloziarnista, masło, indyk pieczony, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym, kasza gryczana, kalafior z masłem, kompot. |
Kisiel z tartym jabłkiem, sok wiśniowy. |
PIĄTEK |
Płatki jęczmienno-owsiane na mleku z gruszkami i goździkami, chleb na zakwasie, pasta z ciecierzycy, ser żółty, papryka, herbata z dzikiej róży. |
Zupa pomidorowa z mieszanym ryżem, posypana natką, naleśniki z serem lub dżemem, kompot. |
Ciasto marchewkowe, herbata miętowa. |
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK |
Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem, chleb razowy, masło, szynka wiejska, sałata, papryka, herbata z cytryną. |
Rosół z makaronem, warzywami i natką, kurczak pieczony, mizeria, ziemniaki, kompot. |
Galaretka na soku z suszonych owoców, sok wiśniowy. |
WTOREK |
Kasza manna na mleku, chleb chrzanowy, masło, pasta z wędzonej makreli i serka białego ze szczypiorkiem, papryka, herbata z dzikiej róży. |
Zupa-krem dyniowa z grzankami pełnoziarnistymi, kotlet z soczewicy z mieszanym ryżem, sałata z sosem winegret, kompot. |
Budyń z kaszy jaglanej polany sokiem owocowym, herbata rumiankowa. |
ŚRODA |
Kakao na mleku, chleb żytni, pasta jajeczna, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży. |
Zupa fasolowa z ziemniakami, pulpety z sosem chrzanowym, kasza gryczana, młoda kapusta, kompot. |
Wafle ryżowe masłem i miodem, herbata ziołowa. |
CZWARTEK |
Płatki kukurydziane na mleku, chleb ziarnisty, masło, schab pieczony, sałata, ogórek kiszony, herbata owocowa. |
Żurek z ziemniakami i jajkiem, kluski leniwe z prażoną bułką i masełkiem, kompot. |
Ciasteczka owsiane, sok malinowy. |
PIĄTEK |
Kawa zbożowa na mleku, grahamka, masło, pasta brokułowa, ser żółty, pomidor, herbata leśna. |
Zupa pomidorowa z makaronem i natką, dorsz panierowany w mące kukurydzianej, ziemniaki puree, surówka wielowarzywna, kompot. |
Ryż z jabłkiem i cynamonem, sok żurawinowy. |
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK |
Płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami i cynamonem, pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, ogórek kwaszony, sałata, herbata z dzikiej róży. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, potrawka warzywno-drobiowa, kasza gryczana, kompot. |
Kisiel z tartym jabłkiem, sok owocowy. |
WTOREK |
Kakao z mlekiem, bułka z ziarnami, masło, twarożek biały ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa. |
Krupnik z kaszą jęczmienną, domowe kluseczki szpinakowe z ciasta półfrancuskiego polane oliwą z oliwek i posypane tartym serem, kalafior z bułką i masłem, kompot. |
Chałka, masło, dżem, sok wiśniowy. |
ŚRODA |
Kaszka kukurydziana na mleku z cynamonem, chleb chrzanowy, masło, pasta z cieciorki (humus), ser żółty, papryka, ogórek kiszony, herbata ziołowa. |
Zupa pomidorowa z makaronem i natką, panierowane filety z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot. |
Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane, sok owocowy. |
CZWARTEK |
Owsianka na mleku z suszonymi śliwkami i kardamonem, chleb ziarnisty, masło, indyk pieczony, sałata, ogórek świeży, herbata owocowa. |
Zupa-krem jarzynowa, kotlet z fasoli i warzyw, ryż mieszany, surówka z kiszonego ogórka, jabłka i cebulki, kompot. |
Szarlotka, sok wiśniowy. |
PIĄTEK |
Kawa zbożowa na mleku, bułka wieloziarnista, masło, pasta jajeczna, ser żółty, pomidor, herbata leśna. |
Rosół z makaronem, filet z dorsza gotowany na parze, ziemniaki z masłem czosnkowym, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka z oliwą z oliwek, kompot. |
Galaretka z owocami, sok truskawkowy. |
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
PONIEDZIAŁEK |
Muesli na mleku, grahamka, masło, szynka z indyka, pomidor, ogórek kwaszony, herbata leśna. |
Zupa pomidorowa z makaronem i ziołami, kurczak pieczony, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot. |
Budyń czekoladowy, sok malinowy. |
WTOREK |
Kakao z mlekiem, bułka z ziarnami, masło, pasta z tuńczyka, twarożku i natki, ser żółty, papryka, sałata, herbata rumiankowa. |
Zalewajka z ziemniakami, chudą kiełbaską i jajkiem, gulasz warzywny z cieciorką, domowe kluski lane z ciasta półfrancuskiego, kompot. |
Wafle ryżowe z masłem, miodem i powidłami, sok truskawkowy. |
ŚRODA |
Kasza manna na mleku z kardamonem, chleb razowy, masło, indyk pieczony, ogórek świeży, sałata, herbata owocowa. |
Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy, ziemniaki, sałatka z buraczków, kompot. |
Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, sok wiśniowy. |
CZWARTEK |
Kasza jaglana na mleku z żurawiną, chleb mieszany, masło, szynka wiejska, sałata, ogórek kiszony, herbata z mięty. |
Barszczyk ukraiński z fasolką i ziemniakami, kotlety z kalafiora, kasza jęczmienna z masłem, marchewka z jabłuszkiem, kompot. |
Sernik, sok porzeczkowy. |
PIĄTEK |
Owsianka na mleku z jabłkami, rodzynkami i cynamonem, chleb orkiszowy, masło, pasta z czerwonej soczewicy i twarogu, ser żółty, pomidor, papryka, herbata żurawinowa. |
Zielona zupa-krem z grzankami i zieleniną, spaghetti bolognese, kompot. |
Bułeczka maślana, sok malinowy. |