Desery


TARTA Z JABŁKAMI

Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
pół szklanki zimnej wody
cynamon
150 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka masła
1 kg jabłek
250 g suszonych daktyli bez pestek
garść rodzynek
płatki migdałów
1 laska wanilii, lub cukier z prawdziwą wanilią

Posmaruj formę na tartę masłem. Wypłucz i zalej wrzątkiem rodzynki.
Zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i pszennej dodając szczyptę cynamonu  i tyle wody, by ciasto dało się uformować. Wstaw na ok. 1 godz. do lodówki.

Do rondla wrzuć opłukane daktyle i zalej wodą. Gotuj, ciągle mieszając aż daktyle się rozpadną na gęstą masę.

Na rozgrzaną patelnię włóż łyżkę masła, gdy się tylko roztopi wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka i odsączone rodzynki oraz wanilię.  Dodaj szczyptę cynamonu i podlej odrobiną wody. Duś do miękkości.

Wyklej formę rozwałkowanym cienko ciastem i włóż do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni na ok.15 min. Wyjmij ciasto, posmaruj masą daktylową, wyłóż jabłka i po wierzchu posyp odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi. Piecz aż wierzch się lekko zarumieni, ok. 20 min.

 

GALARETKA MORELOWO-JABŁKOWA

Składniki:

1 l soku jabłkowego bez cukru

20 dag suszonych moreli

5 dag rodzynek

2 łyżeczki agar-agaru

Morele i rodzynki sparzyć. Moczyć przynajmniej 20 minut. Odsączyć. Morela pokroić w paseczki. Sok jabłkowy zagotować, dodając agar-agar, rozpuszczony w małej ilości zimnego soku. Owoce ułożyć w miseczkach i zalać galaretką.

 

RYŻ ZAPIEKANY Z BANANAMI

Składniki:

1 szklanka pełnego ryżu

2 szklanki wody

4 banany

1/2 szklanki rodzynek

cynamon

masło

Ryż ugotować na sypko. Rodzynki namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Banany obrać i koroić w plasterki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać na przemian ryż, rodzynki i banany. Zapiekać w piekarniku przez 20 minut.

 

CIASTO MARCHWIOWE

Składniki:

20 dag tartej marchwi

20 dag suszonych fig lub daktyli

300 ml soku jabłkowego

2 jaja

20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

7,5 dag masła

2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Figi lub daktyle dusić 30 minut w soku jabłkowym, odcedzić i zmiksować. Masło utrzeć z jajami na puszystą masę. Dodać marchew i masę figową, mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami tortownicy i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku 60 minut.

 

PLACUSZKI BRZOSKWINIOWE

Składniki:

brzoskwinia

jajko

mąka kukurydziana

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Brzoskwinię obrać i zmiksować, dodać jajko, mąkę kukurydzianą, sodę i wymieszać za pomocą miksera. Mąkę sypać na oko, póki ciasto nie nabierze konsystencji gęstej śmietany. Placki wykładać łyżką na rozgrzaną i spryskaną oliwą patelnię. Smażyć z obu stron do zrumienienia.

Placuszki można też robić w wersji z bananem zamiast brzoskwini, z bananem i malinami, bananem i jagodami.

 

PUDDING RYŻOWY

Składniki:

szklanka ryżu

1 litr mleka

wanilia

5 łyżek cukru trzcinowego

duża garść rodzynek

łyżka masła

jajko

kilka łyżek domowego dżemu truskawkowego lub malinowego.

Na początek sparzyć rodzynki i odstawić, żeby napęczniały. Do mleka dodać wanilię, wsypać opłukany ryż, dodać cukier, po czym gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Dodać roztrzepane jajko i rodzynki, wszystko wymieszać. Gotować około 2 minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać masło i wymieszać. Przełożyć do salaterek, dekorując dżemem.