Desery
TARTA Z JABŁKAMI
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
pół szklanki zimnej wody
cynamon
150 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka masła
1 kg jabłek
250 g suszonych daktyli bez pestek
garść rodzynek
płatki migdałów
1 laska wanilii, lub cukier z prawdziwą wanilią
Posmaruj formę na tartę masłem. Wypłucz i zalej wrzątkiem rodzynki.
Zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i pszennej dodając szczyptę cynamonu i tyle wody, by ciasto dało się uformować. Wstaw na ok. 1 godz. do lodówki.
Do rondla wrzuć opłukane daktyle i zalej wodą. Gotuj, ciągle mieszając aż daktyle się rozpadną na gęstą masę.
Na rozgrzaną patelnię włóż łyżkę masła, gdy się tylko roztopi wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka i odsączone rodzynki oraz wanilię. Dodaj szczyptę cynamonu i podlej odrobiną wody. Duś do miękkości.
Wyklej formę rozwałkowanym cienko ciastem i włóż do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni na ok.15 min. Wyjmij ciasto, posmaruj masą daktylową, wyłóż jabłka i po wierzchu posyp odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi. Piecz aż wierzch się lekko zarumieni, ok. 20 min.
GALARETKA MORELOWO-JABŁKOWA
Składniki:
1 l soku jabłkowego bez cukru
20 dag suszonych moreli
5 dag rodzynek
2 łyżeczki agar-agaru
Morele i rodzynki sparzyć. Moczyć przynajmniej 20 minut. Odsączyć. Morela pokroić w paseczki. Sok jabłkowy zagotować, dodając agar-agar, rozpuszczony w małej ilości zimnego soku. Owoce ułożyć w miseczkach i zalać galaretką.
RYŻ ZAPIEKANY Z BANANAMI
Składniki:
1 szklanka pełnego ryżu
2 szklanki wody
4 banany
1/2 szklanki rodzynek
cynamon
masło
Ryż ugotować na sypko. Rodzynki namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Banany obrać i koroić w plasterki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać na przemian ryż, rodzynki i banany. Zapiekać w piekarniku przez 20 minut.
CIASTO MARCHWIOWE
Składniki:
20 dag tartej marchwi
20 dag suszonych fig lub daktyli
300 ml soku jabłkowego
2 jaja
20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7,5 dag masła
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Figi lub daktyle dusić 30 minut w soku jabłkowym, odcedzić i zmiksować. Masło utrzeć z jajami na puszystą masę. Dodać marchew i masę figową, mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami tortownicy i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku 60 minut.
PLACUSZKI BRZOSKWINIOWE
Składniki:
brzoskwinia
jajko
mąka kukurydziana
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Brzoskwinię obrać i zmiksować, dodać jajko, mąkę kukurydzianą, sodę i wymieszać za pomocą miksera. Mąkę sypać na oko, póki ciasto nie nabierze konsystencji gęstej śmietany. Placki wykładać łyżką na rozgrzaną i spryskaną oliwą patelnię. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Placuszki można też robić w wersji z bananem zamiast brzoskwini, z bananem i malinami, bananem i jagodami.
PUDDING RYŻOWY
Składniki:
szklanka ryżu
1 litr mleka
wanilia
5 łyżek cukru trzcinowego
duża garść rodzynek
łyżka masła
jajko
kilka łyżek domowego dżemu truskawkowego lub malinowego.
Na początek sparzyć rodzynki i odstawić, żeby napęczniały. Do mleka dodać wanilię, wsypać opłukany ryż, dodać cukier, po czym gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Dodać roztrzepane jajko i rodzynki, wszystko wymieszać. Gotować około 2 minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać masło i wymieszać. Przełożyć do salaterek, dekorując dżemem.