Zupy wiosenne


CHIŃSKA ZUPA Z MAKARONEM

Składniki:

2 filiżanki ugotowanego makaronu

4 filiżanki bulionu

1 marchew pokrojona w kwiatki

1 posiekana cebula (opcjonalnie)

2 filiżanki drobno pokrojonych wiosennych warzyw zielonych

1/2 filiżanki kiełków

sól morska do smaku

 

Do bulionu dodaj marchew, cebulkę i sól.

Gotuj przez 10 minut, aż warzywa zaczną miękknąć.

Dodaj zielone liście i gotuj do czasu, aż uzyskają jasnozielony kolor.

 

 

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:

2 filiżanki całego groszku lub połówek, wstępnie namoczone

1/4 cebuli pokrojonej w kostkę

1 filiżanka selera pokrojonego w kostkę

1 filiżanka marchwii pokrojonej w kostkę

1 liść laurowy

5-6 filiżanek wody

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżki stołowe octu winnego (opcjonalnie)

 

W garnku ułóż warstwami warzywa w podanej wyżej kolejności.

Dodaj groszek, wodę i liść laurowy.

Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę (całe ziarna grochu wymagają dłuższego gotowania).

Dodaj musztardę i sól. Gotuj kolejnych 10 minut.

Przed podaniem dodaj ocet.