Zupy wiosenne
CHIŃSKA ZUPA Z MAKARONEM
Składniki:
2 filiżanki ugotowanego makaronu
4 filiżanki bulionu
1 marchew pokrojona w kwiatki
1 posiekana cebula (opcjonalnie)
2 filiżanki drobno pokrojonych wiosennych warzyw zielonych
1/2 filiżanki kiełków
sól morska do smaku
Do bulionu dodaj marchew, cebulkę i sól.
Gotuj przez 10 minut, aż warzywa zaczną miękknąć.
Dodaj zielone liście i gotuj do czasu, aż uzyskają jasnozielony kolor.
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki:
2 filiżanki całego groszku lub połówek, wstępnie namoczone
1/4 cebuli pokrojonej w kostkę
1 filiżanka selera pokrojonego w kostkę
1 filiżanka marchwii pokrojonej w kostkę
1 liść laurowy
5-6 filiżanek wody
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżki stołowe octu winnego (opcjonalnie)
W garnku ułóż warstwami warzywa w podanej wyżej kolejności.
Dodaj groszek, wodę i liść laurowy.
Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę (całe ziarna grochu wymagają dłuższego gotowania).
Dodaj musztardę i sól. Gotuj kolejnych 10 minut.
Przed podaniem dodaj ocet.