Zupy zimowe
ŻUREK
Składniki:
skrzydełko kurczaka
szklanka własnego, ukwaszonego żuru
cebula
czosnek
pół szklanki śmietany 12%
jaja ekologiczne
szczypta posiekanego szczypiorku
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
Z włoszczyzny i kurczaka gotujemy niepełny litr wywaru. Przecedzamy i dodajemy podsmażona cebulkę, czosnek, żur oraz przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Śmietanę rozprowadzamy w małej ilości wywaru, dodajemy do żurku i doprowadzamy do wrzenia.
Żurek wlewamy na talerz i dodajemy połowkę ugotowanego na twardo jajka oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
ZUPA POMIDOROWA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
500 g przecieru pomidorowego
3 łyżki kaszy jaglanej
3 średnie marchewki
2-3 średnie ziemniaki
1 średnia pietruszka
1/2 średniego selera
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 duże listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonego, suszonego lubczyka
3 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Zagotować 2 litry wody. W międzyczasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i kaszę (wcześniej dokładnie wypłukaną). Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i lubczyk. Gdy kasza i warzywa będą już prawie miękkie, do zupy wlać przecier pomidorowy, dodać zeszkloną cebulę, tymianek i posolić do smaku. Całość wymieszać i zagotować.