Drugie dania
MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PO CHIŃSKU
Składniki:
makaron pełnoziarnisty
por
2 marchewki
filet z piersi kurczaka
olej sezamowy i oliwa z oliwek
jogurt naturalny
sezam do posypania
1 łyżka oleju sezamowego
sok z cytryny
sól, pieprz, curry, kolendra
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą,
Mięso umyj, pokrój w cienkie i długie paski. Przypraw solą, pieprzem, curry, zmiażdżoną kolendrą i kminem rzymskim. Zrumień na patelni na złoto.
Warzywa umyj, marchew obierz, pokrój obieraczką do warzyw w długie wstęgi.
Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie w długie, cienkie paski,
Pora i marchew dodaj do kurczaka, smaż jeszcze chwilę,
Dodaj ugotowany makaron, polej sokiem z cytryny i jogurtem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj,
Na talerzach posyp sezamem i polej odrobiną oleju sezamowego.
100g makaronu penne
4 łyżki mielonego mięsa z indyka
jajko
cebula
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
posiekana natka pietruszki
1/2 szklanka przecieru pomidorowego
zmiażdony ząbek czosnku
szczypta bazyli
Cebulę kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Całość mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki. Wkładamy do rondla z małą ilością wody i dusimy, aż będą miękkie. Do przecieru pomidorowego dodajemy czosnek, bazylię i oliwę. Całość dodajemy do mięsa.Gotujemy makaron - oddzedzamy - ale nie przelewamy zimną mwodą. Polewamy sosem z mięsem i posypujemy startum serem.
KOTLETY Z KALAFIORA
Składniki:
1 kalafior
1 jajko
1 cebula
100 g sera feta
4 łyżki kaszki kukurydzianej
szczypior
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafior gotuj kilka minut w osolonej wodzie, rozgnieć (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki kalafiora) i ostudź, dodaj jajko, pokruszony ser feta, posiekaną cebulę i szczypior oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej, przypraw, formuj z masy kotlety, obtocz w pozostałej kaszce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
KOPYTKA DYNIOWE
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanych zmielonych ziemniaków
- 1-1,5 szkl. upieczonego miąższu dyni
- ok. 3 szkl. mąki orkiszowej
- 1 duże alb 2 małe jajka
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- trochę mąki do podsypywania stolnicy
- do gotowania: osolony wrzątek
Dynię upiec. Upieczony miąższ zmielić albo przetrzeć przez sito (można użyć praski, malaksera). Zmielone ziemniaki i zmieloną dynię mieszamy razem, dodajemy kurkumę, jajko i 2-2,5 szkl. mąki, zagniatamy miękkie ciasto ew. dosypując resztę mąki. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej formujemy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy a kiedy wypłyną i woda zawrze ponownie wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z rozptopionym masłem. Żółty kolor klusek zależy w dużej mierze od odmiany dyni - wybierajmy, w miarę możliwości, taką o pomarańczowym miąższu.
szklanka marchwi startej na grubej tarce
1/2 szklanki selera startego na grubej tarce
1/2 kostki twardego tofu
2 łyżki mąki groszkowej
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżki szczypiorku
olej do smażenia
Na patelni podsmaż seler, dodaj marchewkę. Duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodaj rozgniecione widelcem tofu, mąkę groszkową, imbir, szczypiorek i sos sojowy. Formuj kotlety i smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złocistobrązowy kolor.